Digitalisering verloopt bij veel bedrijven nog steeds problematisch

De HR-afdelingen van het Nederlandse bedrijfsleven weten vaak niet hoe ze met digitalisering van de bedrijfsvoering om moeten gaan. Zij vinden het lastig om beslissingen op basis van digitale data te nemen en merken geen vooruitgang door de beperkte digitalisering die zij doorvoeren. De voedingssector loopt het meeste achter, zo blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Wat moet er verbeterd worden om deze achterstand te verminderen? Vanuit de ondervraagde bedrijven blijkt onder meer dat zij moeite hebben het juiste personeel te vinden om de digitalisering te bevorderen. Deze bedrijven automatiseren veel processen, maar de cultuur binnen het bedrijf evolueert niet mee. Het bestuur van de bedrijven is hier vaak voor verantwoordelijk. Zij steunen de vernieuwingen niet en blijven vasthouden aan verouderde bedrijfsculturen. Op deze manier worden werknemers ook niet gemotiveerd om de digitalisering verder door te voeren.

Het lijkt vooral van belang dat het belang van digitalisering in de top van het bedrijf geaccepteerd wordt, voordat werknemers hiermee aan de slag gaan. Als deze zich gesteund voelen, zullen zij gemotiveerder zijn. Ook moet samenwerking tussen afdelingen op dit gebied verbeterd worden. De wisselwerking tussen afdelingen zorgt voor begrip en inzicht in hoe collega’s tegen digitalisering aankijken. Zo worden veranderingen eerder doorheen het gehele bedrijf doorgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *