Vooralsnog geen sancties opgelegd vanuit wet DBA

Sinds de afschaffing van de VAR-verklaring en de invoering van de wet DBA, zijn er nog geen boetes uitgedeeld aan bedrijven die de nieuwe wet bewust overtreden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldt dit afgelopen donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de wet DBA.

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie moest zogenaamde schijnconstructies tegengaan. Deze schijnconstructies betreft ZZP’ers die door een bedrijf worden ingehuurd, waarbij het contract meer weg heeft van een vast dienstverband. Door de onduidelijkheden rondom de wet, vooral wanneer er sprake is van een schijnconstructie, durven bedrijven ZZP’ers eigenlijk niet meer aan te nemen. Ze zijn bang voor de boetes en naheffingen die door de wet opgelegd zouden kunnen worden.

De Tweede Kamer was het er in het debat over eens dat de wet niet goed werkt, wat ook de reden is dat handhaving van de wet is uitgesteld. Ze zijn het echter niet eens over de mogelijke oplossingen. De voortdurende formatie van het nieuwe kabinet draagt niet bij aan de snelheid waarmee de mogelijke oplossingen kunnen worden ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *