Steeds meer mensen werkzaam in loondienst én als zzp’er

De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen bijgekomen die een baan in loondienst combineren met werk als zzp’er. Dit meldt het CBS gisteren in een publicatie. In 2003 bestond deze groep mensen nog uit 130.000 personen, maar in 2016 is dit aantal gegroeid tot 229.000 personen. Opvallend detail: het aantal zzp’ers dat alleen als zzp’er werkt, is minder hard gegroeid.

Mensen die zzp’er zijn combineren met werken in loondienst zijn gemiddeld jonger en hoger opgeleid dan reguliere zzp’ers. Ook is het aantal vrouwen binnen deze groep relatief gezien groter. De keuze om voor de combinatie te kiezen is slechts voor circa 30 procent gebaseerd op financiële redenen. In ruim 50 procent van de gevallen geven de ondervraagden aan dat zij voor de combinatie kiezen vanwege de afwisseling, de mogelijk om zichzelf te ontwikkelen én de contacten die men opdoet tijdens het werk.

Ook blijkt dat de combinerende groep verreweg het meeste werkt in de dienstensector: ruim 90 procent. Zij zijn vervolgens werkzaam in de volgende deelsectoren: specialistische zakelijke dienstverlening, gezondheids- en welzijnszorg, onderwijs, cultuur, sport en recreatie, en handel. Ook verdient de combinerende groep meer dan de mensen die alleen als zzp’er werkzaam zijn. Het loon komt wel overeen met de mensen die alleen in loondienst werken. Uit het onderzoek kan dus geconcludeerd worden dat steeds meer mensen de voordelen inzien van het werken als zzp’er, en deze constructie gebruiken om zich te ontwikkelen op persoonlijk vlak naast hun baan in loondienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *